A Dermie To Be
<iframe src="http://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID=3054107564476057249&blogName=origamyie.blogspot.com&publishMode=PUBLISH_MODE_BLOGSPOT&navbarType=BLACK&layoutType=CLASSIC&homepageUrl=http%3A%2F%origamyie.blogspot.com%2F&searchRoot=http%3A%2F%origamyie.blogspot.com%2Fsearch" height="30px" width="100%" marginwidth="0" marginheight="0" scrolling="no" id="navbar-iframe" frameborder="0"></iframe> <div id="space-for-ie"></div> <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d1194421799807998293\x26blogName\x3dd3lici0us+i+my+m3+mINe...\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://d3lici0usimym3mine.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://d3lici0usimym3mine.blogspot.com/\x26vt\x3d1002682920528396502', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
>> Song playing:
Lagu mana baru kita boleh picit jerawat??
Bop, bop, bop to the top.



haaaaaa..tuh tgn tuh..duk keghonaih apa tuh???
gatai sunguh..berenti picit2 xketahwan hala...
jerawat kalo maen picit...
lagi teruk jadinya..
las2..bunuh diri sbb xdak sapa mau kt ampa...
hehe..

jgn risau...
da penyelesaiannya..
keep on baca dis post yer!
*(post ini utk mereka yg request yer)


Lagu mana baru boleh kita picit jerawat nih ea???


Selain melihat kondisi jenis2 jerawat kita
(sila bca post sblm ini utk ketahui jenis jerawat anda)
korang juga perlu mengetahui alatan2 yg sepatutnya kita guna kalo kita nk panduan yg betul kalo dh tak tahan sgt tgok 'gunung berapi meletus'....huhuh...

secara umumnya,jerawat dpt sembuh dgn sendiri tanpa perlu dipicit..tpi..besa lah tuh...tangan kita kan 'selalu bergerak sendiri' tnpa kita ketahui...tgok2 dh terkeluaq dah 'lava'....ish2...
tpi kalo betul cara kita picit mata jerawat tuh.sebenarnya ia dapat membantu mempercepatkan proses penyembuhan....

  • post ini khas utk mereka yg absolutely begging it to be popped out!!! jgn sesekali try tk yg xde niat sepenuh jiwa dan raga..huhu
  • seeloknya jerawat dipicit selepas kita mandi..simply bcoz waktu tuh bump jerawat kita still supple(kenyal)
  1. Disinfect jarum ke,brush ke..or anythng yg small tpi tajam ngn rubbing alcohol(boleh dpt di mana2 pharmacy...abis sgt xtau..guna je (antabax ke dettol antibacterial tuh)
  2. Kalo kuku korang panjang,sila potong kuku tersebut..if syg sgt kuku tuh...guna rubber gloves yg nipis tuh...(sunnah Rasulullah suh potong kuku pendek tau!!)
  3. Dgn lembutnye,picit permukaan jerawat tersebut
  4. pastuh ambik 2 helai tisu dan balut jari telunjuk korang dgn tisu tuh.(utk yg malas potong kuku or xde glove)
  5. Squeeze dari sisi dgn konfidennye la kan..tpi make sure dgn lemah lembut + down and in motion.
  6. Jangan paksa duk picit jerawat tuh...kalo dia dah redi nk kuaq,dye akan kuaq..kalo x,biaq je dye..try again next time..ble jerawat tuh dah redi(lebih kurang tggu org bersalin la gak).kalo terus-terusan memicit jerawat yg matanya xmau kuaq boleh bt kejengkelan(irritation) yg lebih teruk.silap hari bulan parut pon leh ada.so PAKAT BERENTI NA PICIT ..
  7. Stop picit jerawat if dah nampak da 'clear fluid' atau darah dh kuar...


Teramatlah penting utk membiarkan jerawat jenis nodule +cysts UNTOUCHED.
toksah duk try nk picit..
jerawat jenis ni.
absolutely need ur dermatologist advice...
common ,we use cortisone injectione
it can reduce ur swelling and eliminate chance of scarring...
inilah jenis rawatan yg dianggap EMERGENCY bg kami DERMATOLOGIST

jgn ingt kne langgaq ngn lori balak bru leh masuk wad kecemasan...
kalo dpt jerawat jenis ni pon kami treat as emergency gak tau!
mau sedaq tuh~hahahaha


KECANTIKAN DAN KULIT BERSIH BERSIRI
ADALAH TUGAS KAMI

DERMATOLOGIST

2 comments


WELCOME TO MY BLOG
follow itツ