A TiRAmisu dat Every0ne cn hve~ :) Biskut+Kek
its easy!
its SIMPLE!
its in INSTANT!!
humph...i started cravin to dis sort of tiramisu
ble senior2 yg tgh ambik final exam 5th yer skang...
dtg umah bwk tiramisu ...
sgt sedap!
den i pon mntk tlg KAK AIN
ajarkan cmne nk bt tiramisu ni~~~~
later by later..
i found this one blog..belong to a former student of dentistry in india
bt now..i think..dye dh tgh posting kt malaysia..
dlm blog dye..
she posted about her own recipe of makin tiramisu~
dh cuba.n sgt sedapp..!!
tiramisu nih sebenarnye
leh je buat ngn kek,biskut atau campur kedua2nya sekali pon ok
mengikut kreativiti masing2
kemudian sy olah blik resipi akak nih buat.
:)~
enjoy~~~
Bahan2
- whipped cream(serbuk) 45gm -kt mesir nih..prefer gne DREEM nye brand
- susu /air sejuk (100ml)
- cream cheese 100gm -either brand PANDA or President pon ok~
- serbuk koko -jenama HINTZ yg plg bgus setakat nih.high quality.very fine powder.yet sgt satisfied!
- natural yogurt -1botol kecik -juhayna nye brand pon dh sedap
- gula 1/2 cwn atau 100gm
- biskut boreo/oreo (ikut citarasa)
- biskut finger-yg plg sedap jenama shorty.tpi pinko ngn semsik pon ok~ :)
- kek choco atau vanila-
- air nescafe -1mangkuk (tak perlu campur gula)
cara2~
- TOPPING:putar gula+susu.
- kemudian campurkan serbuk whipped cream td.putarkan lgi sehingga cream tersebut sehingga apabila diangkat dgn sudu ,ia tidak jatuh~
- kemudian campurkan cream cheese serta yogurt dan terus putarkn lagi.
- selalunya:sy sediakan 2adunan topping. 1adunan dibiarkan putih. 1adunan lgi sy campurkan serbuk koko.
- selepas itu,sy hancurkan biskut boreo dan masukkan ke dalam adunan putih tadi.
- TIRAMISU
- hiris kek td kecil2..tpi biar tebal sikit..kemudian susun atas bekas/loyang secara meyeluruh.
- kemudian jirus air nescafe ke ats kek tersebut.
- masukkan adunan topping koko tadi..dan tutup layer kek td.(ketebalan ikut citarasa)
- kemudian,ambik biskut finger,dan rendamkan dlm air nescafe.
- letakkan biskut yg telah direndam td ke atas lapisan topping td.
- letakkan pula adunan topping putih td bersama boreo yg telah digaulkan sekali .
- Langkah ini diulang sehinnga memenuhi bekas.
- tpi sy slalu buat 4-6 layers je.
- layer atas sekali.titiskan air nescafe menjadi sedikit lubang diatas lapisan topping yg terakhir..kemudian tabur sedikit serbuk koko di atas nya.
- Untuk hasil yg lebih sedap,sy sarankan,biarkan ia di dalam peti ais dlm 2jam.
- Tiramisu anda siap!
|
alamak gambar terbalik la..kira halal la yer!huhuhu |
selamat mencuba!!!
-.-
0 comments